Bezorgde ouders bij het gemeentehuis. (Foto: Rob van Dullemen).

Oegstgeest in 2021: bezorgde ouders en burgemeester met hoogwater

Sleutelstad is de omroep voor de Leidse regio; dat hoor en zie je dagelijks terug op de radio, televisie en onze website. Aan het einde van een bewogen jaar blikken we terug op 2021. Welke berichten werden het beste gelezen? Welk nieuws springt eruit? In Oegstgeest stond de burgemeester in het middelpunt van de aandacht tijdens zijn vakantie en veel mensen waren benieuwd naar een nieuwe oplichterstruc.

Afgaande op het aantal keer dat een bericht is gelezen, springen drie artikelen er bovenuit. De openhartige manier waarop Oegstgeestenaar Dorien Veenstra onlangs vertelde over hoe ze was opgelicht, heeft veel aandacht getrokken. Datzelfde geldt voor een groep bezorgde ouders die begin dit jaar demonstreerde voor het gemeentehuis en voor burgemeester Emile Jaensch die deze zomer tot twee keer toe aan hoogwater ontsnapte (en van de gemeenteraad nog zes jaar burgemeester mag blijven).

Looproute
De aankondiging dat het leegstaande Hoefijzergebouw achter het gemeentehuis gebruikt zou gaan worden voor de opvang van statushouders, leidde tot veel onrust. Zowel in de politiek als bij omwonenden rezen er veel vragen. De VVD wilde het liefst alleen maar ‘spoedzoekers’ in plaats van statushouders en het CDA probeerde zorgen weg te nemen door een looproute voor te stellen. Dat leidde tot landelijke media-aandacht, maar hield opening van de opvang niet tegen.

Na jaren politieke discussie werd er onlangs ook een besluit genomen over de toekomst van landgoed Endegeest. Vlak voor de zomer van 2020 stapte er nog een wethouder op en viel de coalitie op dit dossier, maar ruim een jaar later zijn die plooien gladgestreken. Dezelfde coalitie stemde, samen met oppositiepartij D66, voor de nieuwe plannen. De schop kan de grond overigens nog niet in, want omwonenden hebben al aangekondigd naar de rechter te gaan.

Live-verslag
Wandelaars in Oegstgeest werden in mei op hun wenken bediend met de opening van het Marten Toonderpad, zoals een route langs het Oegstgeesterkanaal is genoemd. De komst van dat pad heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad, maar daar was bij de officiƫle opening niets meer van te merken. In Nieuws071 deden we er live verslag van (zie video).

Oegstgeest Sleutelstad in 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×