Bloemenzee op de plek waar de 7-jarige Doris om het leven kwam. (Foto: Rob van Dullemen).

Leiden in 2021: Doris, V&D-pand en coronapandemie

Sleutelstad is de omroep voor de Leidse regio; dat hoor en zie je dagelijks terug op de radio, televisie en onze website. Aan het einde van een bewogen jaar blikken we terug op 2021. Welke berichten werden het beste gelezen? Welk nieuws springt eruit? In Leiden was het meest gelezen artikel dat over het dodelijke ongeval op de Steenstraat, waarbij de 7-jarige Doris in juni om het leven kwam. Ook onze berichtgeving over de coronapandemie hield de gemoederen in 2021 opnieuw flink bezig.

Het jaar begon koud. Voor het eerst in jaren kon er op veel plekken in en om de stad worden geschaatst op natuurijs. Maar niet overal was het ijs sterk genoeg en als het dan mis ging, zorgde dat voor de nodige consternatie. Gelukkig bleef het voor deze studenten op het Rapenburg bij een nat (en koud) pak.

In maart waren er verkiezingen voor de Tweede Kamer. In Leiden kreeg iedereen echter twee stembiljetten, want er werd ook een referendum gehouden. Dat ging over het opnieuw inrichten van het Roomburgerpark en omgeving, waarbij in het park ook een vierde hockeyveld zou worden aangelegd. De gevolgen van de verkiezingen worden nu pas duidelijk. De referendumuitslag werd al veel eerder overgenomen door de Leidse gemeenteraad. Tweederde van de kiezers stemde tegen het plan en de raad bekrachtigde die uitslag in april.

Na veel discussie verhuisden de tijdelijke woningen die de gemeente Leiden enkele jaren geleden plaatste in de Sumatrastraat naar de Burgemeesters- en Professorenwijk. Op een veldje tussen de Burggravenlaan en de Verdamstraat werden de achttien kleine houten huisjes begin dit jaar op elkaar gestapeld. Na een half jaar volgde de eerste evaluatie. Het viel volgens de buurt niet mee.

Een week nadat Doris omkwam bij een verkeersongeluk in de Steenstraat werd een herdenking gehouden door onder andere de marktkooplui.

Ook in april ontstond op de Beestenmarkt nogal wat consternatie. Een flinke politiemacht maakte daar een einde aan een dreigende situatie in een hotelkamer. Leiden wilde massaal weten wat er speelde. In verband met de privacy van betrokkenen is dat niet bekend gemaakt. Dat gebeurt vaker om die reden. In juni gebeurde op bijna diezelfde plek in de stad het vreselijke ongeluk waarbij een meisje van zeven het leven liet. Doris zal bij veel mensen voor altijd in het geheugen gegrift blijven. Haar moeder zet zich inmiddels in voor meer veiligheid in het verkeer voor kinderen.

Afgelopen zomer was er ook groot muzikaal Leids succes. Niet het nieuwe nummer van Armin van Buuren bereikte de eerste plaats in talloze hitlijsten, maar het vrolijke ‘Ik Ga Zwemmen’ van Mart Hoogkamer. De Leidenaar kwam in de zomer van 2020 landelijk in de belangstelling te staan na een spontaan strandoptreden in Spanje. Daarna sloot Nederland hem in de armen en dat verzilverde hij met deze zomerhit. Komende voorjaar staat de zanger twee keer in Ahoy.

Leidens Ontzet werd dit jaar alweer uitgebreider gevierd dan een jaar eerder. Ook de kermis stond er weer, zei het iets kleiner dan in normale jaren. Het reuzenrad zag er anders uit dan normaal. De gondels kwamen deels uit Oostenrijk waar de eigenaar ze speciaal ging ophalen, nadat een oplegger met de originele gondels tegen het spoorwegviaduct op de Lammenschansweg botste. Veertien gondels overleefden die botsing niet. Totale schade? Ruim twee ton.

Nooit eerder won een geboren Leidenaar de Leiden Marathon. Op 10 oktober gebeurde dat wel. Maikel Stolwijk finishte in 2.33.11 als eerste loper. Voor hem pakten de coronaregels goed uit. Doordat het lang onzeker was of er een marathon gelopen kon worden, moest de organisatie extra op de centjes letten en besloot geen buitenlandse toppers naar Leiden te halen.

Voor en Door Leiden? Het is een van de plannen waarbij het voormalige V&D-gebouw tussen de Aalmarkt en de Breestraat een nieuwe invulling krijgt. Op een van de laatste dagen van het jaar ging het enorme voormalige warenhuispand formeel over in andere handen. De nieuwe eigenaar is Leidenaar Alexander van Nimwegen die openstaat voor gesprekken met de plannenmakers.

Leiden Sleutelstad in 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×