Science071

Science071 - Aflevering: 25 maart 2020

Deze week in Science071: kunnen computers in de toekomst de rol van een rechter overnemen? Professor van den Herik vertelt ons alles over deze ‘robotrechters’. Verder begonnen Mathijs en Amir met een groep medestudenten Geneeskunde een enquete-onderzoek naar de maatregelen rondom het coronavirus. Het onderzoek kreeg al binnen enkele dagen internationale allure. Ze gaan er met ons over in gesprek. Redacteur Mandy bespreekt met ons de laatste wetenschapsnieuwtjes en redacteur Hidde beantwoordt de wetenschapsvraag van de week.

Professor Jaap van den Herik is hoogleraar recht en informatica. In 1991 sprak hij zijn oratie uit met de titel ‘Kunnen computers rechtspreken?’ Een vraag die nog altijd relevant is. Hij is een van de eerste onderzoekers in Nederland op het gebied van Artificial intelligence en vandaag hadden wij hem aan de telefoon om met hem te praten over het concept van de ‘robotrechter’.

We gaan het hebben over een groep Leidse Geneeskunde studenten. Want die hebben vorige week iets bijzonder op touw gezet. Door het coronavirus waren ze gedwongen te stoppen met hun coschappen en dus besloten ze een enquete-onderzoek op te zetten naar de reactie van burgers op de maatregelen van de overheid. Het onderzoek kreeg al snel aandacht van epidemiologen en binnen enkele dagen werd het in verschillende landen uitgerold. Wij hadden Mathijs Guijt en Amir Najafabadi, twee studenten en coassistenten uit deze groep, aan de telefoon.

Redacteur Mandy vertelde ons deze week de laatste wetenschapsnieuwtjes: het stilvallen van de economie is op lange termijn waarschijnlijk alsnog niet goed voor het klimaat. Positiever is dat het Corona-virus weinig mensen in Afrika getroffen lijkt te hebben. In ander nieuws: weet jij wat het ploppende geluid van een knappende bubbel is? En wist je dat veel vrouwen veel negatiever zijn over hun eigen lichaam dan wanneer exact ditzelfde lichaam van iemand anders was geweest?

Redacteur Hidde beantwoordt voor ons weer een interessante wetenschapsvraag: Wat is sociale isolatie nu echt? In deze tijd zitten veel mensen alleen thuis. Wat voor effect heeft dit dan op hen? Hidde vertelt ons er alles over.

We Netflixen, Spotifyen en Youtuben erop los in isolatie dezer dagen. Redacteur Douwe praat ons bij over streamingsdiensten in de vorm van een aantal weetjes.

Uitgezonden: 25 maart 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Frank, Hidde, Mandy, Nour

Afleveringen:
Volgende uitzending:

Woensdag 2 feb, 19.00 uur

Bekijk video's


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×