Science071

Science071: Nationalisme, Macula's en Koranrecitaties - op de Internationale dag van de Scrabble leren we er flink wat nieuwe woorden bij!

De Russische invasie van Oekraïne heeft veel experts verrast. Om de ontwikkelingen in deze oorlog beter te begrijpen is het belangrijk te kijken naar meerdere factoren: geopolitiek, cultureel, historisch. Donderdag 21 april staat één van deze factoren centraal tijdens een lezing getiteld “Nationalisme en de Oorlog in Oekraïne”. Centrale vraag: wat is de rol van zowel Oekraïens als Russisch nationalisme in het verloop van de oorlog? André Gerrits blikt met ons vooruit op deze wetenschappelijke discussie als Professor bij International Studies and Global Politics aan de Universiteit Leiden en één van de co-oprichters van het Leiden University Nationalism Network.

Nóg iets verder vooruitkijkend: Juni 2022 is het zo ver! Dan zal de eerste Maand van de Macula worden georganiseerd met als thema: in het hart, uit het zicht. Leeftijdsgebonden macula-degeneratie (LMD) is de meest voorkomende oorzaak van ernstige slechtziendheid. In Nederland loopt naar schatting één op de vijf 60-plussers de kans deze oogaandoening te krijgen. Ondanks dit hoge aantal is de bekendheid van deze oogaandoening laag. Daar moet verandering in komen, zo vindt onder andere de MaculaVerenging én mijn gast van vanavond: oogarts in opleiding Elon van Dijk

Tenslotte zaten sommigen van ons misschien al een tijdje naar de klok te staren, om te kijken wanneer ze mogen eten. Het is namelijk Ramadan - de heilige maand van inkeer binnen de islam! Herkenbaar natuurlijk als een maand van vasten, maar voor veel moslims tevens een uitgelezen moment om zich te verdiepen in de verzen uit de Koran. Maar hoe moet de koran gelezen en geïnterpreteerd worden? Want het schrift van het heilige boek maakt verschillende interpretaties mogelijk. Onderzoeker Marijn van Putten heeft een ERC Consolidator Grant van twee miljoen euro gekregen om eeuwenoude recitaties in kaart te brengen.

Natuurlijk heeft redactrice Romée ook voor ons het laatste wetenschapsnieuws uitgezocht, en zich verdiept in de wetenschap achter Pasen: waar komen Paaseitjes eigenlijk vandaan? Een volle uitzending dus! Veel luisterplezier :)

Uitgezonden: 13 april 2022

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×