Science071

Science071 - Prijzen voor wetenschapspublicatie

Natuurkundigen Sense Jan van der Molen en Ivo van Vulpen hebben de Communication Award gewonnen voor hun Leidse muurformule-project. Deze NWO-prijs is bedoeld om wetenschappers aan te moedigen over hun vak te communiceren, in hun geval dus: de natuurkunde. Naast natuurlijk de eer van de allereerste winnaars van deze nieuwe prijs, bestaat de prijs ook uit een beeldje en een bedrag van 10.000 euro voor wetenschapscommunicatie. Ze waren bij ons in de uitzending om hierover te vertellen.

Redacteur Daan vertelde ons de belangrijke weetjes uit de wereld van de wetenschap. Hij had ons wat te vertellen over wetenschap relatief dichtbij huis, namelijk: de Alpen. Maar er was ook iets aan de hand wat iets verder weg van huis is, want hij vertelde ons ook over de maan. Verder had hij een leuk nieuwtje over zijn favoriete dier: de kalkoen. Tenslotte kletste hij ons nog even bij over de laatste ontwikkelingen omtrent het Corona-vaccin.

Marieke promoot astronomie aan de hand van creatieve projecten door heel Leiden. Zo organiseerde zij uit naam van de Internationale Astronomische Unie een verkiezing voor de beste naam van een nog naamloze ster en planeet. De winnaars? De Nachtwacht en de Sterrewacht: twee Leidse schoonheden.

Redacteur Marijke legde aan ons uit wat een Halo is. het is namelijk niet alleen een aureel, maar ook een onderdeel van de formule 1 wagen. Dit is relevant naar aanleiding van de crash van Romain Grosjean in Bahrein.

Ten slotte vertelde redacteur Nathalie ons nog allemaal weetjes over de vitaminepil en waarom je die wel of niet zou moeten slikken.


Uitgezonden: 2 december 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×