Science071

Science071: Minder moorden, meer vaccinaties: de stand van Nederland

Sinds de jaren negentig neemt het jaarlijkse aantal moorden in Nederland sterk af. Goed nieuws, zou je zeggen, maar tegelijkertijd rijst de vraag: waar komt dit vandaan? In hun zoektocht naar een verklaring deden wetenschappers Pauline Aarten en Marieke Liem een opvallende ontdekking: de daling verschilt sterk als je de moorden opsplitst in categorieën. Het leidde tot een publicatie in het European Journal on Criminal Policy and Research, en vanavond was Pauline Aarten bij ons te gast om de bevindingen verder toe te lichten.

“Viruswappies” - een inmiddels alom bekend term waarmee ongevaccineerde mensen worden beschreven. Youp van ‘t Hek, cabaretier en columnist in het NRC, bracht eind vorig jaar nog een ode aan dit woord in een parodie op zijn kersthit “Flappie”. Een pakkend lied en een grappig woord, maar: de term is ook stigmatiserend in een toch al erg fel debat, en zou dus contra-productief werken voor bijvoorbeeld de groep vaccinatie-twijfelaars.

Niet stigmatisering, maar juist empathie zou een effectievere benadering zijn van mensen die zich niet laten vaccineren, pleitte Sandra van Dijk, Universitair Docent op de afdeling Gezondheids- Medische en Neuropsychologie van het Instituut Psychologie, afgelopen maandag in een opiniestuk in het NRC. De titel: “Niet-vaccineren is niet per se asociaal”. Vanavond was ze bij ons te gast in de studio.


Uitgezonden: 22 september 2021

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×