Science071

Science071: Over de risico's van corona-apps & levensverlening voor planten

Deze week in Science071 spreken we met Prof. Remko Offringa over de ontdekking van een gen dat de levensduur van een plant bepaalt, en praat Prof. Valerie Frissen ons bij over de inzet van corona-apps, met name de risico's die hierbij komen kijken. Ook wordt er weer een prangende wetenschapsvraag beantwoord, deze week door Hidde over de mysterieuze eigenschappen van een relatief simpel goedje: verf. Tot slot presenteert Douwe ons nog wat interessante weetjes over... panda's!

De overheid maakte enkele weken geleden bekend het coronavirus te bestrijden met een track-en-trace-app naar het voorbeeld van andere landen. Hoe het precies eruit moet gaan zien bleef - en is nog steeds - erg onduidelijk. Prof. Valerie Frissen is bijzonder hoogleraar Digitale technologie en Sociale verandering, en waarschuwde onlangs middels een open brief én interview voor de rommelige wijze waarop de corona-app wordt ontwikkeld, en de bijbehorende risico's die hieraan zijn verbonden. We spreken met haar over de mogelijke inzet van corona-apps, op weg naar een veilige exit-strategie.

Prof. Remko Offringa is hoogleraar ontwikkelingsgenetica van planten, en leidt daarnaast een groot onderzoek naar de levenscyclus van planten. Waar sommige plantensoorten slechts eenmaal opbloeien en afsterven, zijn juist andere plantensoorten in staat om deze cyclus meerdere malen te doorlopen. Prof. Offringa kwam met zijn onderzoeksgroep tot de ontdekking dat één gen - AHL15 - hier een cruciale rol bij kan spelen. In een interview met ons bespreken we de opzet van zijn onderzoek, en de mogelijke implicaties voor de gewassenindustrie.

Ook wordt er weer een prangende wetenschapsvraag beantwoord, deze week door Hidde over de mysterieuze eigenschappen van een relatief simpel goedje: verf. Tot slot presenteert Douwe ons nog wat interessante weetjes over... panda's!

Uitgezonden: 6 mei 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×