Science071

Science071: De regenboogvis, wie is er niet groot mee geworden? Een uitzending over kleurrijke vissen en dalende leesvaardigheid

Eén op de vier 15-jarigen heeft problemen met basaal leesbegrip, zo blijkt uit internationale rapporten. Daarmee daalt de leesvaardigheid in Nederland het laatste decennium gestaag door. Minister Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs debatteerde gisteravond daarom over het Masterplan basisvaardigheden, waarin een langetermijnplan werd uiteengezet om het tij te keren. Gaan zogenoemde ´basisteams´ het verschil maken? Prof.dr. van den Broek neemt ons mee in de oorzaken van de dalende leesvaardigheid en geeft antwoord op deze cruciale vraag! Daarnaast blijkt uit Frans onderzoek dat het uiterlijk van vissen een belangrijke rol speelt in hun beschermingsstatus. Lelijke vissen zouden namelijk méér bescherming nodig hebben dan hun mooie, kleurrijke naasten. Waar komt dit fenomeen vandaan? En waarom verdienen die lelijke vissen juist onze aandacht? Dr. Christian Tudorache bespreekt het met ons aan de hand van Nemo, Dory, Hollandse palingen en de ´blobvis´!

Tenslotte natuurlijk ook ruimte voor onze vaste rubrieken. De wetenschapsvraag luidt: moeten we vrezen voor haaien in de Noordzee? En het wetenschapsnieuws gaat dieper in op robots bekleed met mensenhuid... Aan diversiteit geen gebrek, veel luisterplezier!

Uitgezonden: 15 juni 2022

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×