Science071

Science071: een interview over interviewen

De tweede Kamerverkiezingen zitten er aan te komen en de campagnes zijn gestart. Dit betekent dat de factcheckers van Universiteit Leiden druk bezig zijn met het controleren van alle uitspraken van politici in tweets, Kamerdebatten en talkshows. Verslaggever Maarten Teunisse sprak met nepnieuws expert en docent wetenschapsjournalistiek van de Universiteit Leiden Peter Burger over Factrank, een tool die hij met collega's heeft ontwikkeld en het factchecken in de toekomst kan automatiseren.

Redacteur Mandy deed onderzoek naar de vluchtelingen crisis en de representatie daarvan in documentaire. In deze uitzending besprak ze kort haar bevindingen en twee documentaires: 'Human Flow' van Ai Weiwei en 'Stranger in Paradise' van de Nederlandse regisseur Guido Hendrikx.

Deze week was het weer tijd voor de rubriek Botanie met Nathalie die ons weer veel handige tips gaf voor onze plantjes. Deze week praatte onze plantenredacteur ons bij over kamerplanten in de winter.

Redacteur Frank lichtte ons in over een aantal interessante weetjes over verveling? Verveel jij je in de lockdown en tijdens de avondklok? Geen zorgen, deze momenten zijn de beste voor creatieve openbaringen! Wist je dat Isaac Newton tot veel geniale inzichten is gekomen terwijl hij in quarantaine zat?

Ten slotte schoof regisseur Doesjka van Hoogdalem bij ons aan voor een interview waarin ze vertelde over haar ervaringen in de Film&TV wereld. Doesjka werkte een hele tijd voor Theo van Gogh waar ze veel van haar kennis op deed. Ze vertelde ons over wat nou een goed en wat een slecht interview maakt. Een interview over interviewen dus!

Uitgezonden: 27 januari 2021

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×