Science071

Science071 - Grote stappen richting een malariavaccin

Deze week hebben we het over een nieuwe stap die is gezet in het LUMC richting een malariavaccin en de heropening van het RMO en andere musea. We spreken in de uitzending met Dr. Meta Roestenberg, internist infectioloog bij het LUMC. Zij werkt in het team van het LUMC dat samen met het RadboudMC hard hun best doet een malariavaccin te ontwikkelen. Onlangs zijn er grote stappen gezet in dit onderzoek, waarover je meer kunt vinden op vaccinonderzoek.nl . Verschillende succesvolle tests zijn uitgevoerd, een unieke vooruitgang die nog niet was vertoond op de wereld. Roestenberg vertelt ons in de uitzending over dit succes en het belang van een vaccin.

De musea staan natuurlijk te trappelen om maandag 1 juni weer open te kunnen! Vorige week maakt Rutte bekend dat musea weer open mogen, onder bepaalde voorwaarden zoals een maximumaantal bezoekers en extra hygiënemaatregelen. Selkit Verberk van het Rijksmuseum van Oudheden vertelt ons hoe zij zich hebben voorbereid op de heropening en welke gloednieuwe tentoonstellingen men kan verwachten.

Deze week heeft Marijke het wetenschapsnieuws weer bijgehouden, ze vertelt ons de belangrijkste nieuwtjes. Zo heeft ze het over koraal en een twee interessante nieuwtjes uit de ruimte.

In de wetenschapsvraag van de week vertelt Hidde ons alles over de ziekte Astma. Hoe werkt het en wat doet het met je? Hidde legt het ons uit!

Met het oog op het komende mooie weer heeft redacteur Douwe weer een aantal interessante weetjes over de zon!

Uitgezonden: 27 mei 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×