Science071

Science071: Van wetenschapsnieuws uit de ruimte tot opgravingen diep ondergronds

Deze week in Science071 bespreken we de film 'The Dig' over de unieke opgravingen van Sutton Hoo, waarbij een compleet schip vol waardevolle ornamenten werd aangetroffen... onder de grond! Het bleek een scheepsgraf van een vooraanstaande figuur uit de vroege Middeleeuwen, en laat dit nu net een van de expertisegebieden zijn van universitair docent Middeleeuws Engels: Thijs Porck. Samen verdiepen we ons in de betekenis van de opgraving en geven we een review van de nieuwe film, vanuit een wetenschappelijk perspectief.

Presentator Nour is net begonnen met zijn coschappen en moest daarbij terugdenken aan een Leidse arts-onderzoeker Jon van Rood, een van de grondleggers van de hedendaagse Transplantatiegeneeskunde. Zijn creatieve blik op wetenschappelijk onderzoek heeft geleid tot levendige anekdotes, waarbij Van Rood meer dan eens zichzelf gebruikte als proefpersoon. Hoe precies? Luister maar!

Ook zo'n pijn na een avond lopen op je hoge hakken? Nathalie legt je uit waar dat vandaag komt! Daarnaast praat redacteur Frank je helemaal bij over het laatste wetenschapsnieuws: van toekomstige ruimtereizen, tot de dieren en het ijs diep onder de grond. Afsluitend is redacteur Mandy geinspireerd geraakt door The Queens Gambit, en geeft zij ons een beeld van de wetenschap achter deze denksport.

Uitgezonden: 3 februari 2021

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×