Science071

Science071: Geneesmiddelendosering bij kinderen en inclusiviteit in de klassieke teksten

Als je een paracetamolletje neemt, lees je dan de bijsluiter? Bij paracetamol zullen we dit misschien niet meer doen, maar als je een ander medicijn neemt dan is het wel handig om te kijken wat de juiste dosering is van dat medicijn. Als een arts iets voorschrijft houdt deze ook nog rekening met andere factoren zoals bijvoorbeeld je lichaamsgewicht. Maar hoe zit dat bij Kinderen? Universitair docent Elke Krekels en haar collega’s ontdekten dat je dat voor sommige medicijnen vrij simpel kunt bepalen. Op 13 april ontving Krekels de TOP-Publicatieprijs tijdens de jaarlijkse voorjaarsdag van De Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie en Biofarmacie.Ik had Dr. Krekels nu aan de telefoon om ons iets meer te vertellen.

In de Groene Amsterdammer stond afgelopen week een artikel over de diversiteit en inclusiviteit binnen de Klassieken.
Uit het artikel:
In 2015 haalden vier studenten van de Columbia University in New York de landelijke media. Ze eisten dat de Metamorfosen van Ovidius werd voorzien van een trigger warning, een waarschuwing die de lezer voorbereidde op het veelvuldige seksuele geweld in het werk. Maar de trigger warning kwam er niet op Columbia University. In plaats daarvan schrapte de universiteit maar meteen de klassieke auteur uit de syllabus.
Is die hernieuwde aandacht voor herlezing van de klassieken ook al naar Nederland overgewaaid? Ik had Dr. Casper de Jonge aan de telefoon hierover met mij in gesprek gaat.

Uitgezonden: 21 april 2021

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×