Science071

Science071: Ooit wel eens bedacht hoe buitenaardse wezen zich voelen? Deze uitzending: prijswinnende onderzoeken naar exoplaneten & empathie!

"E.T. phone home..."., een bekend stuk uit de klassieker E.T. Science fiction, zo luidt dit genre in de filmwereld. Maar hoe fictief is het concept van buitenaards leven nu echt? Misschien wel dichter bij de werkelijkheid dan je zou denken. Kortom; waar in het universum zou zich wel eens die 'home' kunnen bevinden voor buitenaards leven. Hier om antwoord te geven op deze vraag en ons mee te nemen naar de wereld buiten ons eigen zonnestelsel: Prof.dr. Ignas Snellen, astrofysicus aan de Universiteit Leiden en winnaar van de Spinozapremie voor zijn onderzoek naar zogenaamde exoplaneten. Maar ook gaan we in gesprek met Peter Bos, universitair hoofddocent aan het Instituut Pedagogische Wetenschappen. Hij ontvangt de J.J. Groen Prijs (30.000 euro) voor zijn onderzoek naar de vraag waarom sommige mensen uit zichzelf zorgzaam en empathisch zijn en anderen juist niet. De bevindingen van zijn onderzoek hebben grote potentie voor vertaling naar persoonsgerichte interventies om zorggedrag te verbeteren en verwaarlozing tegen te gaan.

Uitgezonden: 29 juni 2022

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×