Science071

Science071: De hoogtepunten van het Science071 seizoen 2019-2020

Het is alweer de laatste uitzending voordat Science071 met zomervakantie gaat… Wel veilig en dichtbij huis natuurlijk. Om die reden blikken we deze laatste uitzending terug op het afgelopen collegejaar: welke interessante items hebben we allemaal gehad? In deze twee uur vertellen onze redacteuren over hun hoogtepunten bij Science071 van het afgelopen jaar.

Allereerst blikken we met redacteur Nour terug op het interview met de directeur van de Hortus Botanicus te Leiden: Dr. Kessler. Sinds de opkomst van corona zijn we de omgeving om ons heen steeds meer gaan waarderen, zo ook de groei van onkruid - of liever gezegd - Stoepplantjes! Dr. Kessler praat ons bij over de voordelen van onkruid, en de leuke activiteiten die je ermee kunt oppakken.

Redacteur Hidde neemt ons terug naar oktober 2019, toen wij Dhr. Jaap van Dissel te gast hadden in de uitzending om te praten over de griep en vaccinaties. Een onderwerp dat zich in de afgelopen maanden natuurlijk behoorlijk belangrijk heeft getoond. Hoe verhouden de uitspraken van toen, zich tot de corona-inzichten van nu?

Hoogleraar Judi Mesman ging met ons in gesprek over diversiteit, in het bijzonder de representatie hiervan in boeken die brugklassers gebruiken om te studeren. Samen met redacteur Douwe bracht zij ons op de hoogte van de wetenschappelijke basis achter dit maatschappelijke onderwerp.

Tot slot heeft redacteur Daan twee fragmenten meegenomen uit het interview met Dr. Peter Burger, fact-checker bij het online platform Nieuwscheckers. De afgelopen maanden ging niet alleen ‘corona’ viraal, maar vooral ook al het nepnieuws daaromheen. In dit gesprek lichten we er een paar broodje-aapverhalen tussenuit en geven we tips hoe je nepnieuws tijdig kunt herkennen!

Uitgezonden: 22 juli 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×