Science071

Science071: Ruimtestof als bron van leven

Deze week in een nieuwe uitzending van Science071: Vertelt Prof. Ignas Snellen hoogleraar observationele astrofysica over ruimtestof en de invloed die het heeft op de temperatuur en daarmee ook de leefbaarheid van planeten. Ook is Snellen een expert op het gebied van mogelijk buitenaards leven.

Verder is Prof. Ineke Sluiter te gast, zij is hoogleraar Griekse taal en literatuur en onlangs benoemd tot nieuwe president van de Koninklijk Nederlandse Academie van Wetenschappers. Deze organisatie werd in 1808 al opgericht om wetenschappelijke betrekkingen internationaal en nationaal te bevorderen.

In het wetenschapsnieuws hoor je alles over de nieuwe ruimtesonde die voor de Verenigde Arabische Emiraten naar Mars wordt gestuurd. Ook vertelt redacteur Daan je over de gevolgen van het steeds lagere aantal corona patiënten voor het onderzoek naar de ziekte. Na een nummertje van Avril Lavigne vertelt Daan nog over een oude Romeinse stad die met een radar bloot is gelegd en een unieke samenwerking tussen de politie en de techneuten van Tweakers.nl.

De wetenschapsvraag van de week is erg vet, maar wat minder cool. Hidde legt je namelijk alles uit over kaarsvet, wat is het en hoe werkt het precies als je een kaars aansteekt?

Vanaf 1 juli gaat er een nieuwe donorwet in. Burgers moeten zich vanaf dan actief afmelden voor donorschap. Een grote verandering voor Nederlanders, maar tegelijkertijd een grote overwinning voor iedereen die die veel belang heeft bij orgaandonatie. Nour vertelt je in het kader hiervan wat interessante weetjes over orgaandonatie en het belang ervan.

Uitgezonden: 17 juni 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×