Science071

Science071 - Leidse musea maken van nood een deugd

De Leidse musea zijn nu door corona gesloten, maar hoe houden ze het uit? En wat valt er online bij deze musea allemaal te ontdekken? We spreken met Auke-Florian Hiemstra van Naturalis en ook bellen we daarna even met Selkit Verberk van het Rijksmuseum van Oudheden. Redacteur Douwe praat daarna met ons over de laatste nieuwtjes in de wereld van de wetenschap. Ook wordt er weer een prangende wetenschapsvraag beantwoord, deze week door Nour over de geheimen van de sterrenhemel.

Allereerst spraken we deze week met Auke-Florian Hiemstra, bioloog en onderzoeker bij het Leidse museum Naturalis. Nét na de renovatie en grote opening moest zij - in verband met de coronamaatregelen - haar deuren helaas weer sluiten. Inmiddels heeft Naturalis een virtuele versie van het museum online opgezet, waardoor het alsnog mogelijk is om de tentoonstellingen te bewonderen. Daarnaast schoof Serkit Verberk bij ons aan in de virtuele studio om ons een beeld te geven van de online pop-up tentoonstellingen van het Rijksmuseum van Oudheden, en andere innovatieve ontwikkelingen in tijden van corona. Geïnteresseerd? Zie rmo.nl/thuis voor meer informatie!

Redacteur Douwe neemt met ons het laatste wetenschapsnieuws door, met allereerst aandacht voor ons eigen zonnestelsel. Zo hebben wetenschappers de allereerste uitgebreide landkaart van de maan gemaakt, en is eindelijk bekend wat de landingsplaats zal worden van NASA's marsrover. Maar ook op onze eigen aarde genoeg nieuws te ontdekken: onderzoekers hebben bijvoorbeeld de gevaarlijkse plek in de geschiedenis van de aarde bepaald! Wil je een gok wagen? Luister naar Douwe voor het antwoord!

Als dezelfde wandelroute na een paar keer is gaan vervelen, dan is het leuk om eens een stapje verder te kijken dan de bomen en gebouwen om je heen. Dat bedoelen we vrij letterlijk: vele lichtjaren verder. Want voor wie zijn blik nét iets hoger richt in de lucht, valt tijdens de wandelingen ‘s avonds er een heel schouwspel te bewonderen aan de sterrenhemel. Tenminste, zolang je weet waar je op moet letten natuurlijk! Vandaar richte redacteur Nour zich op de wetenschapsvraag van deze week: “Wat valt er ‘s avonds allemaal te bewonderen aan de sterrenhemel?”

Uitgezonden: 29 april 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:
Volgende uitzending:

Wo 7 sep., 19.00 uur

Bekijk video's


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×