Science071

Science071: Op 4 mei - Nationale Dodenherdenking - staan we stil bij de Tweede Wereldoorlog en 80-jarige Oorlog

Op de dag van de Nationale Dodenherdenking duiken we dieper in de wetenschap achter oorlog. Zo gaat redacteur Roeland in gesprek met dr. Bart van der Boom over zijn nieuwe boek "De politiek van het kleinste kwaad - over de Joodse Raad", waarin hij stilstaat bij de rol van de Joodse Raad in de Tweede Wereldoorlog. Welke belangrijke keuzes maakten zij, en hoe moeten we dit in historische context zien? Maar ook gaan we in gesprek met dr. Alisa van de Haar over de Tachtigjarige Oorlog, in het bijzonder de migrantenstromen die van invloed waren op de ontwikkeling van de (Nederlandse) taal. Voor dit en toekomstig onderzoek ontving zij de Veni-subsidie, dus we zijn benieuwd naar het aankomende onderzoek! Daarnaast neemt redacteur Romee ons mee in de wereld van bacterien en geeft ze antwoord op de vraag: "waar komt 'de hamvraag' nu precies vandaan?"

Veel luisterplezier!

Uitgezonden: 4 mei 2022

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×