Science071

Science071: het gevangenisleven, effect van antibiotica en twee winnaars van de Heineken Young Scientist Awards 2022

Een drukke uitzending van Science071 vandaag. We gaan in gesprek met dr. Esther van Ginneken over het leven in een gevangenis. Hoe ziet het leven van een gedetineerde eruit? De tweede gast van deze uitzending is dr. Laura Steenbergen. Zij vertelt over het effect van antibiotica op micro-organismen in je darmen. Antibiotica kunnen er namelijk voor zorgen dat je gevoeliger bent voor het krijgen van sombere gevoelens - en zo - een depressie. Hoe precies, dat hoor je in de uitzending! Ook Laura Kerverzever en Liesbeth van Vliet, twee winnaars van de Young Scientist Awards 2022 zijn te gast. Laura Kerverzever vertelt over onze biologische klok en wat hier allemaal invloed op heeft. Liesbeth van Vliet vertelt over haar onderzoek naar de communicatie tussen arts en patiënt en de invloed daarvan op de zorgkwaliteit. Hoe voorkom jij dat je langs elkaar heen praat? Liesbeth geeft tips! Redacteur Romee presenteert het wetesnchapsnieuws, waarin kleuters worden klaargestoomd voor hun cyberrijbewijs. En natuurlijk de wetenschapsvraag van vandaag: waarom kies jij eigenlijk altijd voor een hamburger na een avondje stappen, en laat je de maaltijdsalade links liggen? Romee praat je bij!

Veel luisterplezier!

Uitgezonden: 13 juli 2022

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×