Science071

Science071: Meer onderzoek nodig naar de anticonceptiepil

De anticonceptiepil is verreweg het meest gebruikte anticonceptiemiddel. 42 procent van de vrouwen tussen de 16 en 49 jaar gebruikt de pil. Al sinds de jaren 60 wordt er onderzoek gedaan de naar de psychische effecten van de pil, maar het afgelopen jaar is er weer hernieuwde aandacht voor. Huisartsen gaan psychische bijwerkingen van de pil meer benadrukken, schreven verscheidene kranten in 2020 waaronder het AD en de Volkskrant. Danielle Hamstra onderzocht in diverse psychologische experimenten of de anticonceptiepil, de menstruele cyclus en stressgevoeligheid de stemming van vrouwen beïnvloeden. Zij concludeerde dat er meer onderzoek nodig is naar de invloed van de pil op stemmingsstoornissen. Het gebruik van de pil, in combinatie met genetische factoren, kan namelijk van invloed zijn bij experimenteel psychologisch onderzoek onder vrouwen. Drs. Hamstra schoof deze uitzending bij ons aan om hierover te praten

Nour lichtte ons in over de stand van zaken omtrent de nobelprijzen.
Frank beantwoordde de wetenschapsvraag van deze weke over zijn expertise: Hoe ontstaan planeten?
Verder praatten we deze uitzending over de nostalgie aan de Lord of the Rings films en hadden we een aantal interessante weetjes over zeewater!

Uitgezonden: 6 oktober 2021

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×