Science071

Science071: Een uiterst effectieve uitzending over het Placebo-effect, Nocebo-effect, Slechte-Nachtrust-effect, en nog veel meer!

Deze week bij Science071! We interviewen postdocteraal onderzoeker Stefanie Meeuwis over het placebo-effect: het positieve psychische effect dat optreedt door vertrouwen in de heilzame werking van een behandeling, zelfs wanneer deze in principe geen werkzame stoffen bevat. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat - naast het placebo-effect - er ook een zogenaamd nocebo-effect waargenomen kan worden? Wat dat precies is, dat hoor je in onze uitzending!

Redacteur Marijke heeft voor ons de laatste wetenschapsnieuwtjes bijgehouden, en deelt deze met ons! Van de lancering van een nieuwe groep astronauten door SpaceEx, tot emotionele labiliteit na een slechte nachtrust: het laatste wetenschapsnieuws hoor je bij Science071!

Ben jij een beetje muzikaal? Of juist totaal niet? Redacteur Nour verdiepte zich deze week in het fenomeen ‘muzikaliteit’. Want waarom kunnen sommige mensen direct een juiste toon herkennen, terwijl anderen met moeite in de maat kunnen meeklappen? Luister naar de wetenschapsvraag van deze week om achter dat antwoord te komen!

Tot slot naderen we de feestdag van Leiden: 3 oktober! Dit jaar zal het waarschijnlijk op geheel eigen wijze gevierd moeten worden. Maar zijn voorgaande edities eigenlijk ook altijd zo vlekkeloos verlopen? Redacteur Douwe meldt zich met de feiten!

Uitgezonden: 30 september 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×