Science071

Science071 - Een ode aan de jonge onderzoekers: van spugende cobra's, tot het feministisch dichtgezelschap en een heuse ' Kenniswinkel'!

Deze uitzending even geen grijze professoren, maar lang leve de jonge onderzoekers! We gaan in gesprek met wetenschappers - vaak zelfs nog studenten! - aan het begin van een veelbelovende carriere.

Zo heeft Evi Dijcks - onderzoekster op het gebied van vroegere dichtkunst - al haar eigen Wikipediapagina met veelbekeken artikelen, die de komende jaren waarschijnlijk alleen maar langer zal worden. Met haar spreken we over de unieke vondst van een feministisch dichtgezelschap, en al haar speurwerk dat daar aan vooraf is gegaan! Maar bijvoorbeeld ook cobra-onderzoeker Roel Wouters die op zijn jonge leeftijd al op de voorpagina van het wetenschappelijke Tijdschrift Science heeft gestaan in verband zijn onderzoek naar het gifspuwen van deze dieren. Wat is hij te weten gekomen over deze bijzondere eigenschap van de slangsoort? En waarom nam wereldberoemde onderzoeker Jane Goodall hoogstpersoonljik contact met hem op? Je hoort het in de uitzending!

Ook gingen we in gesprek met Mirtele Snabilie en Louis van der Pluijm, die ons een metaforische rondleiding gaven door de Kenniswinkel. Deze 'winkel' biedt namelijk een thuishaven aan het Leidse project Leren met de Stad, waarin studenten, wijkbewoners en professionals samen kunnen werken & leren. Louis is een van die studenten en vertelt welke inzichten hij uit dit vette project haalt.

En daarnaast natuurlijk de vaste rubrieken van jullie vaste redacteuren! Zo heeft redacteur Mandy zich verdiept in de argumenten voor en tegen kerncentrales, een belangrijk onderwerp voor komende verkiezingen. En redacteur Frank nam ons mee door het laatste wetenschapsnieuws, over het oude Egypte bijvoorbeeld, maar ook de ontdekking van een nieuwe kraamkamer voor zeerobben. Nieuwsgierig geworden? Luister alle fragmenten vrijblijvend terug!

Uitgezonden: 3 maart 2021

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:
Volgende uitzending:

Wo 7 sep., 19.00 uur

Bekijk video's


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×