Science071

Science071: Johannes Vermeer als een echte uitvinder

Het laatste wetenschapsnieuws op je radio met deze week in Science071: Prof. Joris Dik over nieuw materiaalonderzoek naar 'Het meisje met de parel' van Johannes Vermeer. Wetenschappers hebben interessante ontdekkingen gedaan toen zij met speciale scan-technieken het schilderij onderzochten. Johannes Vermeer gebruikte bijzondere technieken die erg uniek zijn, die vaak erg high-tech waren voor de 17de eeuw. Dik is een van de onderzoekers die in het Mauritshuis meewerkte en vertelt ons alles over deze ontdekkingen.

Ook spraken we Huub de Groot over een nieuw Europees onderzoek naar kunstmatige fotosynthese. Wetenschappers is het gelukt om het proces van fotosynthese in minuscule waterdruppels na te bootsen. De Groot schreef over dit onderzoek in het dagblad Trouw en vertelt in onze uitzending hoe bijzonder deze doorbraak is.

In het wetenschapsnieuws vertelt Douwe je dit keer over een bijzonder onderzoek naar de eindstand in de Eredivisie van het mannenvoetbal en legt hij uit hoe arctische vogels hun immuunsysteem kunnen uitschakelen om energie te besparen. Daarnaast vertelt hij over een nieuw ontdekt zwart gat dat meteen het dichtstbijzijnde is en een oervulkaan op Nederlandse bodem.

De wetenschapsvraag van de week wordt deze week beantwoord door Hidde, hij legt je alles uit over de werking van haargel. Iets dat veel van ons hard nodig hebben nu alle kappers dicht zijn.

Ten slotte heeft Nour nog een aantal interessante weetjes voor je over Neanderthalers. Want wat is er eigenlijk met deze oermensen gebeurd?

Uitgezonden: 13 mei 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×