Science071

Science071 - Neanderthalers niet uitgestorven door de homo sapiens

Wie nog denkt dat neanderthalers van deze aardbol zijn verdrongen door homo sapiens, heeft het mis. Archeologen en patheologische onderzoekers denken steeds minder dat dat de grondslag was voor het verdwijnen van de neanderthaler. Zij zoeken de verklaring steeds meer in demografische ontwikkelingen. Gerrit Dusseldorp, mede-onderzoeker van dit baanbrekende onderzoek praatte ons bij over de verschuiving van de zienswijze over het uitsterven van de neanderthaler, als ze al uitgestorven zijn.

Redacteur Mandy viel het op dat iedereen om haar heen een nieuw stekkie zocht. Ze verdiepte zich daarom voor de wetenschappelijke weetjes in het verhuizen. Ze wist ons zelf alles te vertellen over de invloed van de coronacrisis op het verhuisgedrag.

Redacteur Nathalie beet zich vast in ' de week zonder vlees'. Vegatarisch eten is namelijk niet iets van de laatste paar jaren. We deden dit al zelfs voor christus. Waarom? Nathalie geeft het antwoord op de wetenschapsvraag van deze week.

Ten slotte passeerden boomkikkers, vrouwelijke oorlogsmisdadigers en zachte lenzen de revue in het wetenschapsnieuws. Het wetenschappelijke wereldje verbaasde ons ook weer deze week, maar Frank praatte ons gelukkig bij.

Uitgezonden: 10 maart 2021

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:
Volgende uitzending:

Wo 7 sep., 19.00 uur

Bekijk video's


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×