Science071

Science071: Officiële Opening van het Academisch Jaar trapt af met.. de ontdekking van een pratende muskuseend?

Het nieuwe academische jaar is officieel van start! Afgelopen maandag vond de officiële Opening van het Academisch Jaar. Het aantal gasten in de Pieterskerk was wederom bescheiden vanwege de coronamaatregelen, maar gelukkig konden tientallen studenten, wetenschappers en medewerkers wel virtueel aanwezig zijn middels een digitale videomuur. Daarmee is het startschot gegeven van een nieuw collegejaar, dat zich wederom afspeelt in tijden van de coronapandemie. Alhoewel, de nasleep van de coronapandemie - hopen we. We spreken hierover met Ebrar Kaya, hij leidde het gesprek over Studentenwelzijn én is kersverse assessor van de faculteit sociale wetenschappen.

Een muskuseend die "You bloody fool" uitroept? Nee, het is echt géén animals crackers! André van Duin was hier niet bij betrokken, maar wel Professor dr. Carel ten Cate, autoriteit op het gebied van Diergedrag. Hij vond bij toeval deze opname en schreef er een wetenschappelijk artikel over. Je hoorde namelijk het geluid van een Australische muskuseend die van kleins af aan is grootgebracht door mensen, en zodoende zichzelf het herkenbare geluid van zijn opvoeders heeft aangeleerd. Het resultaat: een eend die “You Bloody Fool” lijkt te zeggen, maar ook een interessante wetenschappelijke discussie.

En natuurlijk ook onze vaste rubrieken, zoals de wetenschapsweetjes van redacteur Hidde over de Formule-1, maar ook wetenschapsvraag van redacteur Daphne over de vraag: Kunnen mensen ook té positief zijn? Veel luisterplezier!

Uitgezonden: 8 september 2021

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Frank, Hidde, Mandy, Nour

Afleveringen:
Volgende uitzending:

Woensdag 26 jan, 19.00 uur

Bekijk video's


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×