Science071

Science071 - Aflevering: 8 april 2020

Deze week in Science071 hebben we het over geluidsoverlast onder water, archeologisch onderzoek vanuit huis en de gevolgen van de Coronacrisis voor universitaire docenten. Annebelle Kok zou binnenkort promoveren op haar onderzoek naar de effecten van herrie op vissen en dolfijnen. We spraken Quentin Burgeois over het project ‘Erfgoed gezocht’, een initiatief waarbij iedereen vanuit huis echt archeologisch onderzoek kan doen. En ook hadden we het over de gevolgen van de Coronacrisis op het lesgeven met universitair docent Alexander Pleijter, hij schreef onlangs een blog over alle uitdagingen die hij ervaarde. Verder praat redacteur Douwe ons bij met het laatste wetenschapsnieuws over de supermaan en regenwouden op Antarctica. Nour beantwoorde de wetenschapsvraag van deze week: Waarom is surfen in Nederland niet zo gaaf als op Ibiza? Ten slotte heeft Daan alle weetjes over pasen op een rijtje gezet, een mooi gespreksonderwerp voor tijdens de (online) paasbrunch. 

Annebelle Kok heeft haar promotieonderzoek gedaan naar geluid onder water en de effecten daarvan op vissen en dolfijnen. Volgende week zou ze hier op promoveren. Vanwege de coronacrisis is de fysieke promotie uitgesteld, maar de wetenschap staat natuurlijk niet stil en dus spraken we haar over haar onderzoek. Want onder water zijn er hele andere problemen dan corona, blijkt uit haar onderzoek.

Afgelopen maandag 6 april is het project Erfgoed Gezocht gestart. Een project waarbij iedereen vanaf zijn eigen computer kan speuren naar onontdekte archeologisch erfgoed in de provincie Utrecht. Dit project is uniek, omdat het het  eerste grootschalige Archeologische project op basis van Citizen Science is, waarbij dus mensen thuis mee kunnen werken. Marijke sprak telefonisch met Dr. Quentin Bourgeois universitair docent in Nederlandse Archeologie in Leiden en een van de initiatiefnemers van dit project.

Voor Universitair Docenten is het een lastige tijd. Het lesgeven moet doorgaan, dus het onderwijs moet aangepast worden om het online beschikbaar te maken. Ook moeten docenten nu thuis les gaan geven. Dr. Alexander Pleijter is universitair docent bij Media Studies en schreef afgelopen week een blog over zijn lastige ervaringen.

Surfen aan de kust bij Scheveningen is niet zo cool als op de golven bij Miami, maar waarom eigenlijk? Hoe komt het dat onze zee toch een stuk minder geschikt hiervoor is? Redacteur Nour gaf ons het antwoord.

Misschien heb je hem wel gezien, de supermaan! Waarom deze maan betiteld mag worden als supermaan, dat weet Douwe je vertellen. Ook hij heeft hij nieuws over regenwouden op Antarctica en visetende Neanderthalers.

Dit paasweekend moeten we binnen blijven, dat is een weetje waar we ons hopelijk bewust van zijn, maar weet je ook waarom we eieren verstoppen met het paasfeest? Daan zorgt dat je tijdens de online Paasbrunch toch wat gespreksstof hebt naast de coronacrisis met allerlei paasweetjes. 

Uitgezonden: 8 april 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:
Volgende uitzending:

Wo 7 sep., 19.00 uur

Bekijk video's


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×