Science071

Science071 - Een piepjonge uitzending

Deze week hadden we bij Science071 alles over de jonge medemens en de wetenschap daaromheen. Anna van Duijvenvoorde is ontwikkelingspsycholoog en universitair docent hier in Leiden. Ze ontving de Heineken Young Scientist Award in de categorie Social sciences voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van het brein van jongeren. Je hoort haar over deze award en het onderzoek dat ze uitvoert en nog van plan is uit te voeren.

Susana Chuva de Sousa Lopes is een kersverse hoogleraar bij het LUMC in de ontwikkelingsbiologie. Zij hield onlangs de eerste digitale oratie van de Universiteit Leiden, natuurlijk vanwege Covid-19. In haar oratie had zij het over haar onderzoek naar het kweken van vruchtbare eicellen. Met haar verkennen we de toekomst van dit gebied van de wetenschap, dat vol ligt met kansen maar ook ethische dilemma's.

Vergeten we het kind wat betreft hun sociaal-economische situatie? Dat is de vraag die rijst naar aanleiding van een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Coen Caminada is hoogleraar Empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving en gaf naar aanleiding van dit rapport commentaar in het NRC. We belden hem op en vroegen hem over de stand van kinderarmoede in Nederland.

In het wetenschapsnieuws heeft redacteur Douwe het over een hoge concentratie radioactieve stoffen in de lucht van Noord-Europa en iets leuker nieuws over Dolfijnen!

De wetenschapsvraag van de week wordt deze week beantwoord door redacteur Mandy over grondwetswijzigingen. Want er is onlangs een grote stap gezet in de wijziging van de Nederlandse grondwet, wat betreft de discriminatie van LHBTI-ers en gehandicapten.

Uitgezonden: 1 juli 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×