Science071

Science071: Archeologie en over leven met kanker

In deze uitzending van Science071 spreken we met Leo Verhart, oud-conservator Rijksmuseum van Oudheden en expert op het gebied van de prehistorie van Noordwest-Europa, steentijd en geschiedenis van de archeologie. We praten over zijn boek "Parallelle sporen. Een dubbelbiografie over de archeologen Jan Hendrik Holwerda en Albert Egges van Giffen." Daarnaast hebben we Prof. dr. Ad Kaptein, hoogleraar Medische Psychologie, te gast bij ons in de studio. We gaan het hebben over ‘die ene rotziekte’, ‘het K-woord’: kanker. Een ziekte die het hele leven op zijn kop kan zetten, zowel van de patiënt als zijn of haar naasten. Zo’n grote impact, daar kun je je haast geen voorstelling bij maken. En toch: de verbeelding van kanker in romans, gedichten, films, muziek en schilderijen vormt een fascinerende bron om lijden aan - en leven met - kanker te beschrijven en te bestuderen.

Ook redacteur Romee is aanwezig om het laatste wetenschapsnieuws te bespreken. Afgelopen week is er een bijzondere archeologische vondst gedaan in de provincie Gelderland en het aantal podcastluisteraars is flink toegenomen in Nederland. Niet te vergeten de wetenschapsvraag: Waarom hebben mannen tepels?

Uitgezonden: 22 juni 2022

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×