Science071

Science071: Mandrilapen met Karolingische kralenkettingen? In deze diverse uitzending hoor je het allemaal!

In de uitzending zijn Kavel Ozturk en Mw. Prof. Dr. Karline Janmaat te gast! Met hen bespreken we onderzoek naar een specifieke apensoort: de mandril. In hoeverre hebben zij besef van tijd? En wat levert hen dit op? Om daar achter te komen bracht Kavel vele uren door in de dierentuin... en achter de computer voor analyse! In het interview bespreken we zijn ervaringen, en de wetenschappelijke achtergrond bij dit onderzoek.

Maar ook gaan we in gesprek met Mette Langbroek! Zij deed onderzoek naar opgegraven Karolingische kralen uit het vroegere Dorestad; in de 8e en 9e eeuw was dit de grootste en rijkste plaats van Nederland en hét handelscentrum van Noordwest Europa. Aan de hand van de opgegraven kralen doet Mette uitspraken over de leefwijze van hun vroegere eigenaren. Wat kun je daar dan precies uit opmaken? Je hoort het in het interview!

Verder brengt redacteur Daan ons helemaal op de hoogte van de laatste diverse nieuwtjes in de wereld van de wetenschap over koraal en nep-eieren en mensenbotten… Een interessante mix! Redacteur Mandy beantwoordt de wetenschapsvraag van de week: “kun je vierkante ogen krijgen van teveel tv-kijken?”. En tot slot heeft redacteur Hidde nog een aantal interessante weetjes voor ons over zijn favoriete bezigheid: slapen!

Uitgezonden: 9 december 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×