Science071

Science071: De Black Lives Matter (BLM) beweging: van de VS tot aan Leiden

De coronacrisis zorgt ervoor dat veel bedrijven uit noodzaak personeel moeten ontslaan. Om de werkloosheidsgolf op te vangen wil de overheid daarom een vervroegd pensioen instellen. Oudere werknemers kunnen zo eerder plaatsmaken voor jongeren voor wie grote werkloosheid te wachten staat. Werkt dit zo makkelijk? Niet helemaal, zegt Prof. Marike Knoef hoogleraar empirische micro-economie in Leiden in dagblad Trouw. Wij spraken haar hierover.

Liesbeth Minnaard is docent aan de universiteit Leiden en doet onder andere onderzoek naar postkoloniale theorie. Ze kan ons daarom meer vertellen over de discussie rondom de dood van George Floyd en de protesten vanuit de Black Lives Matter movement tegen raciale ongelijkheid.

Deze week bracht Hidde ons op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws. Hij kon ons alles vertellen over een Corona app (niet degene waar je aan denkt), die ons dichter bij het verlossende vaccin zou moeten helpen. Ook vertelde hij waar de meest schone lucht ter wereld te vinden is en hoeveel levens de lockdowns in Europa ons bespaard hebben.

De wetenschapsquestion van deze week ging over de verengelsing van de Nederlandse taal. Want waarom gebruiken we zoveel Engelse woorden? Where does it come from? Nour heeft de answers.

Ten slotte gingen de weetjes met Marijke over onze favoriete bezigheid toen we kind waren: buitenspelen! Het was namelijk nationale buitenspeeldag. En trek je stoute schoenen aan en ga naar buiten, het is namelijk hartstikke gezond!

Uitgezonden: 10 juni 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Frank, Hidde, Mandy, Nour

Afleveringen:
Volgende uitzending:

Woensdag 19 jan, 19.00 uur

Bekijk video's


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×