Science071

Science071 - Aflevering: 1 april 2020

Deze week in Science 071: Dr. Kristina Hettne vertelt ons waarom het delen van data cruciaal is in de strijd tegen corona, en over de deelname aan het Virus Outbreak DAta Network (VODAN). Ook Milou Deelen is te gast in de uitzending, en met haar bespreken we de uiting van vrouwelijke seksualiteit in het tijdperk van sociale media. Verder praat redacteur Nour met ons over de laatste nieuwtjes in de wereld van de wetenschap, variërend van plastic-etende bacteriën tot aan Nederlanders in de ruimte. Ook wordt er weer een zeer actuele en belangrijke wetenschapsvraag beantwoord, deze week door Marijke over het vingerwijzen van mensen in tijden van crisis. En last but not least trekt Hidde zijn lolbroek aan en vertelt hij wat interessante weetjes over het fenomeen 'Lachen,' want het is tenslotte 1 april!

Voor het aanpakken van een pandemie is er veel data nodig. Maar niet alle verzamelde data is van gelijke soort en kan makkelijk met elkaar vergeleken worden. Verschillende onderzoeksinstellingen zijn daarom een platform gestart, Virus Outbreak DAta Network (VODAN) genaamd, om verantwoord data te delen over de hele wereld. Vanuit de Universiteit Leiden sluit het Centre for Digital Scholarship zich aan bij het VODAN netwerk. Dr. Kristina Hettne is werkzaam bij dit Centre for Digital Scholarship en vertelt ons meer over de centrale rol van data(-uitwisseling) tijdens crises zoals COVID-19.

Zo'n drie jaar geleden ging Milou Deelen viraal met een video over haar persoonlijke ervaringen met slutshaming binnen het studentencorps. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een voorvechtster voor openheid over de vrouwelijke seksualiteit. Op internationale vrouwendag sprak Milou in een lezing van Universiteit Leiden over slutshaming op social media. In deze uitzending verdiepen we ons samen met Milou verder op de oorzaken, voorbeelden en aanpak van slutshaming in een tijdperk van sociale media.

Redacteur Nour brengt ons op de hoogte van de laatste wetenschapsnieuwtjes. Zo wijzen Amerikaanse onderzoekers op microscopisch kleine 'ringen' in het cementlaagje van tanden, waarin ingrijpende levensgebeurtenissen geregistreerd zouden worden, vergelijkbaar met de 'ringen' van een boomstam. Ook bespreken we het probleem van niet-recyclebare kunststoffen, en de vondst van een bacterie die mogelijk één van deze kunststoffen toch zou kunnen afbreken. Tot slot richten we onze blik op de ruimte, waar astronaut Andre Kuipers zijn isolatie-tips deelt met de natie & er dit jaar een Marsrover met 52.347 Nederlandse namen zal rondzweven.

Redacteur Marijke deed deze week een opvallende observatie: in tijden van crises lijkt er een sterke neiging te zijn om haastig op zoek te gaan naar één zondebok voor de ontstane problemen. Maar waar komt dat 'vingerwijzen' van mensen in zo'n situatie precies vandaan? Marijke heeft zich verdiept in de materie en beantwoordt voor ons deze interessante wetenschapsvraag.

Tot slot brengt redacteur Hidde deze week de wetenschapsweetjes die - hoe kan het ook anders - volledig in het teken staan van Lachen om 1-aprilgrappen. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel spieren je gebruikt terwijl je lacht? En op welke leeftijd lachen we eigenlijk het meest? Hidde praat je er volledig over bij!

Uitgezonden: 1 april 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×