Science071

Science071 - Aflevering: 22 april 2020

Deze week spreken we onder andere met student Biomechanical Engineering Boris Daan, die met zijn team voor de uitdaging stond om binnen enkele weken een makkelijk werkend beademingsapparaat te ontwikkelen. Boris praat ons bij over de lancering van “Operation Air” - zijn prototype met een Leids tintje. Ook is Drs Tanja Masson-Zwaan te gast, zij bespreekt met ons de vraag: “kan de mens gebruik maken van grondstoffen uit de ruimte?”, hét onderwerp van een belangrijk nieuw boek waaraan zij heeft
meegeschreven Verder praat redacteur Daan met ons over de laatste nieuwtjes in de wereld van de wetenschap. Ook wordt er weer een prangende wetenschapsvraag beantwoord, deze week door Marijke over waarom mensen toch zo graag spullen verzamelen. En heeft redacteur Hidde nog wat broodnodige weetjes over… brood!
Lekker én leerzaam!

Onlangs lanceerde de TU Delft een project genaamd Air for All. Verschillende teams van studenten Biomechanical Engineering kregen de opdracht binnen enkele weken een simpel te produceren en makkelijk werkend beademingsapparaat te maken. Een van de teams lanceerde onder de noemer Operation Air vorige week het prototype van hun apparaat, en dit apparaat had zowaar een Leids tintje. Boris Daan is als student onderdeel van dit team, en praat ons erover bij!

Kan de mens gebruik maken van grondstoffen uit de ruimte? Over die vraag buigt het International Institute of Air and Space Law in Leiden zich. Tanja Masson-Zwaan is onderdeel van dit instituut en werkte met een aantal collega’s aan een belangrijk boek op het gebied van ruimtegrondstoffen. En dat boek is af! Tanja bespreekt met ons de laatste ontwikkelingen binnen dit onderzoeksgebied.

Vergeet vanavond niet even door het raam naar buiten te kijken, want straks mis je nog een aantal vallende sterren! Redacteur Daan spreekt dit en ander wetenschapsnieuws met ons door, variërend van onderzoek naar blinde muizen tot de kweek van betere gewassen die bestendig zijn tegen hitte en ziekten.

Nu redacteur Marijke steeds meer tijd besteedt op haar kamer viel haar de afgelopen dagen één ding op: wat verzamelen we als mensen toch eigenlijk veel spullen! Waar de één trots is op zijn collectie postzegels, is de ander juist verkocht aan Pokemonkaartjes. Got to catch them all! Maar waar komt die sterke verzamelneiging bij de mens nu eigenlijk vandaan? Marijke zocht het voor ons uit!

Wist je dat het woord ‘ontbijt’ stamt uit het Middelnederlands? En dat de gemiddelde Nederlander bijna 50 kilogram brood per
jaar eet? Bovendien is het om meerdere redenen voordelig om kinderen van jongs af aan de korstjes van
het brood te laten opeten. Redacteur Hidde neemt ons mee door deze en andere broodnodige wetenschapsweetjes over... brood!

Uitgezonden: 22 april 2020

Science071:
Wist je dat dolfijnen met één oog open slapen? En dat de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten -93 graden is? Science071 brengt jou elke woensdagavond je wekelijkse portie wetenschap! We hebben gave weetjes, beantwoorden moeilijke vragen en houden je op de hoogte van het nieuws in de wondere wereld van de wetenschap.

Verder hebben we elke week interviews met meerdere toonaangevende Leidse wetenschappers over actuele onderwerpen. De missie van Science071 is om de wetenschap van Leiden en daarbuiten voor iedereen interessant en toegankelijk te maken.

Programmamakers:
Nour, Chel, Romee, Roeland

Afleveringen:


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×